Eltolták a napelemes pályázat határidejét

2021.10.06

Még sok a nyitott kérdés a korábban beharangozott lakossági napelemes pályázattal kapcsolatban, de a potenciális pályázók nagyon várják már, hogy benyújtásra kerülhessenek a kérelmek. Szintén nagy a várakozás a cégek részéről is, akik a kivitelezői listán szeretnének szerepelni. Mindkét csoportnak viszont kicsit csalódnia kellett a minap, hiszen mind a regisztráció, mind a benyújtás határidejét eltolták! Ennek ellenére nem szabad csüggedni, hiszen ez a pályázat kivételes lehetőség a hazai lakosság számára! 

EZEK AZ ÚJ HATÁRIDŐK

Ahogy a bevezetőben is említettük, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében meghirdetett lakossági napelemes pályázat esetében mind a kivitelezői regisztráció határideje, mind az első benyújtási határidő eltolásra került. Előbbit már több alkalommal is módosították, melynek indoka ismeretlen, feltételezzük, hogy a társadalmi egyeztetés során beérkezett vélemények és javaslatok kerülnek beépítésre a kritériumrendszerbe. A regisztrációra megszabott új határidő 2021.10.18-a lett.

A kivitelező vállalkozások nyilvántartásba vétele mellett most először a korábban 2021.11.15-re ígért első benyújtási dátumot is módosították. Az új időpont 2021.12.06-a lett. Ennek ismeretében valószínűsíthető, hogy a tervezetben a további beadási szakaszokra megszabott határidők is eltolásra kerülnek. 

Pályázati tapasztalatokból kiindulva a végleges pályázati kiírás megjelenése is az eddig elképzelthez képest később fog megjelenni. Jelen állás szerint úgy véljük, hogy a december 6-i beadáshoz képest nagyjából egy hónappal előbb, vagyis november elején várható a dokumentum közzététele. Ennek indoka pedig megegyezhet a kivitelezői regisztrációéval, vagyis azzal, hogy a társadalmi egyeztetés során érkezett javaslatok beépítése még tart.

ÉRDEMES VÁRNI A KIVÉTELES LEHETŐSÉGRE

Vannak néhányan, akik már hitetlenkednek a pályázat megjelenésében, hiszen a kivitelezői regisztráció időpontjának már többszöri eltolása, és a benyújtási határidő fél hónapos csúszása is aggodalomra adhat okot. Erre viszont rácáfol az a tény, hogy mind Magyarországot, mind az Európai Uniót sürgetik a klímacélokhoz meghatározott határidők. Jelen pályázat fontos részét képezi hazánk azon célkitűzésének, hogy 2030-ra 200.000 háztartásnál legyen tetőre szerelt napelemes rendszer. A karbonsemleges működésnek pedig a napelemrendszerek fontos kulcsát képezik.

Jelen pályázat pedig olyan kivételes lehetőség, ami korábban nem volt és félő, hogy többet nem is lesz. Ezidáig nem volt olyan támogatás, ami 100%-ban térítette volna meg a beruházást. Ez pedig azért is előnyös, mert így a tulajdonosoknak nem kell megtérülés számításba bonyolódni, hiszen a napelemes rendszer azonnal spórolást, esetenként jövedelemtermelést eredményez. Így arra bíztatunk mindenkit, hogy tartson ki, készüljön fel az újabb határidőig, és valósítsa meg álmát egy napelemrendszerrel! 

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, akkor kérjen ajánlatot! A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Cikk forrása: eu-solar.hu/blog