Frissült a napelempályázat: a    rászorultabbakra jobban süt

2021.10.22

A hosszas társadalmi egyeztetés után végleges formában is megjelent a már nagyon várt, 100%-os támogatottságú napelempályázat. Az első beadási lehetőség december 6-ra módosult, miközben több feltétel is megváltozott a korábban közreadott "munkatervekhez" képest. Például a jogosultak köre, de részben a műszaki feltételek is. Az új változat szociális, rászorultsági szempontok szerint ígér előnyöket a jelentkezőknek. Szigorúbb feltételek vonatkoznak a majdani kivitelezőkre is - az EU-Solar Zt. természetesen minden előírásnak megfelel.

Hasznosnak bizonyult a társadalmi egyeztetés, a Kormány számos javaslatot beépített a már az EU-Solar Zrt. honlapján is korábban bemutatott napelempályázat végleges kiírásába, alább mutatjuk, melyek azok a legfontosabb változások, illetve feltételek, amely alapján önerő nélküli, százszázalékos támogatottságú, magyarán ingyenes napelemhez és korszerűbb fűtésrendszerhez juthatnak a sikeresen pályázók. 

A LAKCÍM HELYETT A TULAJDON SZÁMÍT JÖVEDELEMNÉL

Már bevezetésként fontos információ, hogy a jövedelemhatárokon nem változtattak, tehát maradt a háztartás 4,85 millió forintos összjövedelme. Az viszont ehhez szorosan kapcsolódó kulcsfontosságú módosítás, hogy nem az eredeti kiírásban szereplő bejelentett lakcím számít, hanem a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal, egyben jövedelemmel is rendelkezők számát kell figyelembe venni. 

A korábbi három részre tagolt műszaki tartalmat kettőre vonták össze, ezek közül az egyik választható:
(1) tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése
- 2 900 000 Ft;
(2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje - 11 300 000 Ft.

Fentiek azt is jelentik, hogy talajra telepítendő napelemrendszer nem pályázható; viszont a tető a házé mellett lehet immár a melléképület vagy garázs teteje is.
Még a műszaki feltételekhez kapcsolódó változásként a pályázónak vállalnia kell, hogy ha a ma még szaldó típusú elszámolási forma idő közben bruttóra változik, akkor onnan kezdve a fejlesztett rendszerét is utóbbi alapján számolják majd el.
Részben vették figyelembe a beruházás kapacitásának emelését célzó javaslatokat. Pontosabban, az (1) műszaki tartalomnál nem, de a másodiknál 5 kWh-ról 14-re emelték a rendszer akkumulátoros tárolóegységének maximális kapacitását.

PLUSZPONTOK A GYEREKEKÉRT ÉS AZ ELMARADOTTABB RÉGIÓKBAN

Az egyeztetés során nagyon sokan szorgalmazták hogy az uniós pénzből elsősorban a fokozottan rászoruló, kisebb önerővel (vagy egyáltalán nem) rendelkező, emellett kevésbé fejlett régiókban élő családokat támogassák, ne azokat, akik egyébként is finanszírozni tudnák a korszerűsítést.

Ennek megfelelően plusz pontokkal "díjazzák", ha a fejlesztendő ingatlanban 18 évesnél fiatalabbak is élnek (nincs gyermek: 1 pont; 1 gyermek: 2 pont; 2 gyermek: 3 pont; 3 vagy több gyermek: 4 pont).

Tovább erősíti a pályázat rászorultsági jellegét, hogy aszerint is növekvő számú plusz pont jár, ha minél inkább hátrányos helyzetű térségben történne a fejlesztés. Eszerint, ha a terület a jogszabály alapján nem minősül kedvezményezett járásnak, 1 pont jár, ha kedvezményezett járás, akkor 2, a fejlesztendő járás pedig már 3 pontot ér.

Példaként, egy gyermek nélkül, fejlett régióból pályázó (Budapest és agglomerációja, vagy több közép-dunántúli megyeszékhely) 2 pontot kap, míg egy 3 gyermekes, vidéki, rászorultabb térségben készülő pályázat 7 ponttal számolhat.

Számos további szabály, előírás, köztük több új is szerepel a kiírás végleges változatában, így a pályázni tervezőknek mindenképpen érdemes alaposabban is tájékozódniuk, hogy ők megfelelnek-e a feltételeknek.

Jó hír ugyanakkor, hogy az EU-Solar nemcsak a majdani kivitelezésben, hanem már ebben az első, előkészítési szakaszban is rengeteg segítséggel, információval, tanáccsal szolgál az érdeklődőknek honlapcikkeiben, hírleveleiben is - így utóbbiakra is kifizetődő lehet feliratkozni.

Engem is érdekelnek az ingyenmilliók!

A környezet védelméhez Ön is hozzájárulhat azzal, ha napelemes rendszert alakít ki. Amennyiben Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot! Az ingyenes kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk Önnek.

Cikk forrása: eu-solar.hu/blog