Interjú Anita és Dániel - ménkű designer matrica

2021.02.10

"Ami hűen tükrözi az ízlésünket, illetve hogy kik vagyunk és hogyan élünk. Különösen otthon. Ha ott nincs harmónia, úgy nehéz az élet. Engem lenyűgöz minden, aminek van egyénisége, ami nem jön szembe úton-útfélen, nem tucat termék, esetleg még kézzel is készült."

Ha van benne valami csavar, amitől különleges, egyedi és megismételhetetlen. ~

épp mint Te.

Ez a ménkű designer matrica.

  • Hogyan jött a fordulat, hogy design dolgokkal foglalkozzatok?

A: Először is szeretném kiemelni, hogy a ménkű-t az én nevemmel fémjelezzük, de szuperül ráéreztél, hogy amilyen szimbiózisban mi Danival létezünk, egészen biztos, hogy ez sem lehet csak az egyikünk bulija. Nagyon izgalmas volt a felismerés, hogy két külön szakmából és különböző személyiséggel, ez valami olyasmi, amihez mindketten mást adunk és így lesz kerek az egész. Én kreatív, nyüzsgő, közvetlen személyiségként a front end, Dani a műszaki vénájával, kiegyensúlyozottságával, megfontoltságával a back end-et képviseli, és ehhez adjuk mindketten a végtelen maximalizmusunkat. Az idei év kevés utazási lehetőséget hagyott, így rengeteget tudott nekem segíteni.

  •  Fontos számotokra, hogy a designer matricák üzenetet közvetítsenek?

D: Természetesen! Minden választásunkkal üzenünk a világ felé. Azzal hogy vásárolunk valamit, kifejezünk igényt, ízlést, érzést. Abban szeretnénk segíteni, ha ezt a valamit a saját képére szeretné formálni az illető, belecsempészni kicsit a személyiségéből.

Cégreklám illetve dekor grafika esetén pedig még ennél is nyilvánvalóbb az üzenet fontossága. De miért ne lehetne az is olyan, amiből a tulajdonos személyisége is kitűnik. Ettől lesz szerethető igazán.

VIVRE - Villám Utalvány -25% Kód: VILLAM25 - REVEAL
  • Mi inspirál benneteket, amikor egy designer matrica készül?

D: Ezúton is szeretnénk elnézést kérni, de nagyon szeretjük az idézeteket. Az egyik kedvencünk annyira ide illik, hogy nem hagyhatjuk ki. Ez motivál:

"There are three responses to a piece of design: - Yes, No and Wow. Wow is the one to aim for." /Milton Glaser/

("Egy design-ra három reakció lehetséges: - Igen, Nem és Wow. A cél a Wow. "/Milton Glaser/)

  •  Miért éppen Ménkű?

A: Több okból. Szépen cseng és leírva is jól mutat. Megragad és könnyű megjegyezni. Én ugyan több évet éltem külföldön, de ennek ellenére vagy éppen emiatt ragaszkodtam a magyar, azon belül is az ékezetes névválasztáshoz.

De ez eddig csak maga a szó. A személyes vonatkozása pedig: Minden alkalommal mikor valaki megkérdezte tőlem az elmúlt 7.5 évben, hogy a balesetem után hogy merek újra mászni, a válaszom annyi, hogy "kétszer ugyanoda csak nem üt a ménkű". Egyelőre bejött! Ez valahogy a szavam járása lett, picit én vagyok talán.

Sportórák és navi eszközök
  • Örülök, hogy extrém sport kedvelők vagytok. Részese az életeteknek sziklamászás, síelés, motorozás. Mit adnak ezek a sportok számotokra?

(Nekem is volt lehetőségem nyáron kipróbálni a motorozást, valami fantasztikus szabadságérzetet ad. :D -szerk. )

D: Nekünk a mászás az, ami kiragad a saját valóságunkból. Kitölti minden szabadidőnket, a nyaralásokat. Amolyan bázis, ami meghatároz minket. A síelés és a motorozás ennek a szezonális kiegészítője. J Végletes személyiségek vagyunk, ha csinálunk valamit, azt nagyon csináljuk. De sokan vannak még ezzel hasonlóan körülöttünk. Ez egy életforma, mi így szeretjük és ebben is remek partnerei vagyunk egymásnak.

  • Ezáltal több helyen megfordultatok a világban. Ha jól gondolom, éltetek külföldön, Mi az, amit az ottani életérzésből, az itteni alkotásokba bele varázsoltok?

A: Csak én éltem külföldön. Egy évet Ausztráliában, egyet Coloradoban. Ez olyan élettapasztalat, amire örülök, hogy annak idején volt lehetőségem és bátorságom. Ez mindenki személyiségét formálja én is biztosan más ember lennék nélküle.

D: Utazni viszont szerencsére rengeteg lehetőségünk adódott együtt az utóbbi pár évben. Megtanultunk alkalmazkodni és nyitottnak lenni, ez a tapasztalat pedig rengeteget segít, amikor azonosulni kell tudni más ízlésével, vagy a megrendelő elképzelésére hangolódni.

Kerékpárok
  • Végezetül mik a jövőbeli terveitek?

A+D: Közvetíteni, hogy merjünk különbözni! Hogy a tucat is lehet jó alap, feldobva, megszemélyesítve, az egységbe illesztve.

Szeretnénk a matrica, mint anyag megítélésén változtatni. Sokkal, de sokkal több lehetőséget rejt, mint hinnénk.

Magunknak pedig.... az alkotás örömét sokszor megélni, a meg sem fogalmazott elképzelésekre jól ráérezni, azokat aztán látni megvalósulni és végül mindegyikben egy kicsit ottmaradni.

Kérd egyedi ajánlatodat a Ménkű design szolgáltatására, 

használd a 2021MÉNKŰ -t díjtalan látványtervezéshez:

Még szeretnél többet megtudni, a designer matricákról?