Interjú Barton Melinda DIY életérzés

2020.07.13

Szeretnénk bemutatni hónapról- hónapra lelkes lakberendező hallgatókat, akik a saját kreativitásuk és belső inditatásuk által indultak el ezen a vonalon, számomra érdekes látni, hogy milyen sokféleképpen lehet megközelíteni a lakberendezést.

Barton Melinda, aki rajong a DIY életérzésért..

1. Mindig is rajongtál a lakberendezésért?.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy óvónő....... 

Akár lehetne is ez egy mese, de inkább egy hétköznapi nő vagyok, aki a pedagógia mellett egyre inkább teret ad más jellegű tevékenységeknek. Habár a hivatásom velejárója a kreativitás és a vizuális látásmód, azért az évek során előbukkant rejtekéből a lakberendezés iránti vágy, az az irányú szakmai tanulás, önképzés megannyi formája. 

2. Ha jól tudom, édesapád építészként dolgozik. És a környezetedben is többen motiváltak, mit tanultál tőlük, amit akár már most is hasznosíthatsz a DIY szemléletben?

Édesapám építészmérnök, én még abban nőttem fel gyerekként, hogy szagoltam a szalmiákszesz szúró illatát, miközben édesapám a pauszról papírra varázsolta a tervrajzokat, számítógépes programok nélkül kézzel rajzolt éjszakákba nyúlóan megszállottan. Szerettem azt az időszakot, barátok segítségével épült a családi házunk is anno, így korán megismerkedtem a házépítés munkafolyamataival, anyagokkal, illetve azok megmunkálásaival. Az épületekért mindig is rajongtam, mai napig imádok a belvárosban sétálva bámészkodni, gyönyörködni. 

3. Hogyan szeretnéd ezt az általad elképzelt DIY lakberendezés vonalban beépíteni?

Az, hogy az internet adta platformokon elérhető lakberes cikkeken túl tanuljak, ösztönösen jött, persze a barátaim is noszogattak, hiszen lakásomról is az a visszajelzést kaptam, hogy jól választok színeket, anyagokat, formákat, ezek harmóniájára törekszem.

A DIY beszivárgása életembe sem új keletű dolog. Régebben elsődlegesen a szűkös anyagi keretek miatt nyúltam szerszámokhoz, és anyagokhoz, ezzel rengeteg (szakembernek oda nem adott) pénzt spóroltam meg, napjainkban pedig természetesen a fenntarthatóság, ergonómia is fontos szerepet játszik, ha az anyagmegmunkálásról vagy a tárgyalakításról beszélünk.

4. Mi vonz a fa- és a természetes tárgyakban, anyagokban?

Jó érzés természetes anyagokkal dolgozni, régiből újat kreálni, vagy régi kisbútornak új funkciót adni kisebb átalakítással. Ehhez kell szenvedély, türelem, alázatosság, anyagismeret. Igen, bárhol járva bármibe bele tudok látni bármit, már-már betegesen.... 

5. A lakberendező iskola mellett számos módon képzed magad, workshopok által, mesélnél a legutolsóról ...

Ez nagyon inspiráló számomra is.

Így jutottam el júniusban egy workshopra, ahol a faanyagot az epoxyval (műgyantával) kombináltuk, és készítettünk egy kisebb méretű asztallapot. Mivel az epoxy színező pasztái, pigmentjei nagy skálán mozognak, nagyon sokféle, sokszor utánozhatatlan árnyalatokat lehet kikeverni belőlük. Balesetvédelmi szabályokat nagyon fontos betartani, ön gyúlékony anyag.

6. Milyen anyaggal dolgoztatok?

Kedvenc anyagaim, a fa és az agyag. Mindkettő időtálló anyag, ha gondos megmunkálásban részesült. Mivel szeretek kísérletezni, érdekelnek a különféle anyagok kombinációi.

7. Mik a terveid a közeljövőben?

Tetszik a műgyanta és a technika, terveimben szerepel, hogy dolgozzam vele, állólámpák, fali dekor panelek tervein ötletelek.

Egyelőre terv szinten, de műhely és segítő szakember kutatása már folyamatban.

Homemode.hu
VIVRE - Friss Akció akár -70% - REVEAL
Ledizzók kedvezményes áron, 5 év garanciával