Interjú Klucsik Lengyel Orsolya Noémi - KLON Design

2021.11.24

Klucsik Lengyel Orsolya Noémi a KLON Design tulajdonosa lakberendező blogjával és Facebook-csoportjával ("ahol szakértők válaszolnak a lakberendezésben elakadt érdeklődőknek") hívta fel magára a figyelmet.

Műszaki szemlélettel képviseli vagy épp inspirálja a lakberendezés iránt rajongókat. 

A sikere nem véletlen szerencse, hanem kemény munka eredménye.

  • Eredetileg magasépítő technikusként végeztél, de lakberendezőként dolgozol. Hogyan ötvözted a kettőt? 

Rendkívül jó alapnak bizonyul a műszaki alapvégzettségem a lakberendezés mellé, ugyanis sokkal komplexebben látom át a tereket. Tudom, melyik falhoz nyúlhatok, mihez kell statikus; tudom, mi megvalósítható, mi nem. Ez hatalmas magabiztosságot ad a belső terek tervezéshez. 

  • Mi volt a legnagyobb inspiráció számodra, ami segített létrehozni a KLON Design életérzést?

Nagyon vágytam arra, hogy belső tereket alkossak, amely során a műszaki és a lakberendezési tudásomból egy olyan élhető tér valósul meg, amelyben nem csak a külcsín szép, hanem a belbecs is. Azaz funkcionálisan, műszakilag és designban is egyaránt csodás. (Bevallom nem tudom, hogy van-e KLON Design életérzés, de remélem igen! 😊 )

  • A weboldalra belépve érezni azt a személyes teret, önazonosságot, tudást, értéket, amit közvetítesz. Mi volt a koncepció az oldal kialakításánál?

Nagyon köszönöm a megerősítést. Egy letisztult, hasznos oldalt szerettem volna. Szimplán egy bemutatkozó weboldal számomra kevés lenne. Emiatt töltöm fel folyamatosan tartalmakkal, amelyek a lakberendezéshez kötődő, ám picit műszaki szemmel íródó blogbejegyzések. Ezekből a blogbejegyzésekből immár könyv is készült "A jó alaprajz 11 titka" címmel.

Nagy mértékben. Sokszor azt érzem, hogy bizonyos dolgokat egyszerűbb lenne kézzel megrajzolni, de ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a tervet úgy nem tudom más méretarányba áttenni vagy épp "ráhúzni" a különböző szakági terveket, netán a bútortervhez felhasználni. Végül mindent a programmal rajzolok meg, amellyel könnyedén tudom a további tervezést elkészíteni. 

  • Ha egy leendő lakberendező, hallgató azon gondolkozik, hogy kipróbálja-e látványtervezést, mit tanácsolnál neki: miért érdemes?

A magas szintű látványtervezés, az, amelyik tényleg fotóértékű, gyakorlatilag külön szakma. Akik azokat a képeket elkészítik, csak azt csinálják. Tehát a tervezésben nem vesznek részt, hanem szinte csak és kizárólag látványterveket készítenek.

Én a tervezés során többnyire vázlatos 3D képeket készítek. Ritkán kérik a megbízóim, hogy fényekkel, lámpákkal, árnyékokkal készítsem el a terveket, de természetesen azt is szoktam vállalni. Minőségben nyilván van különbség a profi látványtervező és az én általam elkészített látványterv között, de hozzáteszem, legtöbbször ezt a különbséget egy laikus nem veszi észre. Az én szemem annál inkább.

Visszatérve a kérdésre, az imént elmondottak szerintem a fő csapásvonalat kijelölik. Tehát, ha az a bizonyos leendő lakberendező tervezni nem feltétlen szeretne, hanem inkább fantasztikus fotórealisztikus látványterveket készíteni, akkor vágjon bele. Ha viszont inkább tervezne, akkor tudnia kell a tervezést és a hozzá kapcsolódó látványtervezést (egy bizonyos szintig) is párhuzamosan, hiszen azok kiegészíti egymást. 3D tervezés nélkül szinte soha nincs felkérésem. 

  • Hogyan kezdesz neki egy tervezésnek?

A tervezés első fázisa a térszervezés, így az optimális, megbízóimra szabott alaprajz/berendezési terv elkészítése az első. Ebből 2-3 verziót szoktam készíteni.

Azt figyeltem meg, hogy akkor vagyok a leghatékonyabb ebben a munkában, ha követem a flow-t, és hagyom, hogy kijöjjön belőlem a legoptimálisabbnak gondolt verzió. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez általában a legköltségesebb. De szinte mindig ebbe szeretnek bele a megbízóim. )

  • Melyik a kedvenc belső tered?

Szeretem az olyan helyiségkapcsolatokat, ahol nincs ajtó, hanem szépen összefolynak a terek, ugyanakkor mégis van egy vizuális elválasztás. Többnyire a nappali-étkező-konyha tér szokott ilyen lenni, ritkábban háló-gardrób-fürdő, illetve ilyenek a közösségi terek, éttermek, kávézók, szállodai terek is. 

  •  Melyik a személyes kedvenced az aktuális trendek közül?

Mindegyikben van valami, amit szeretek. Amit biztosan figyelek, az a Pantone színválasztásai az adott évre. 

  • Honnan nyered az inspirációt, mikor egy projektre felkérnek?

A megbízóimtól. Folyamatosan monitorozom az olyan oldalakat, amelyekre mindig újabb és újabb megvalósult projektek kerülnek fel a világból; jegyzem az ötleteket, megoldásokat. Amikor a megbízóimmal átbeszéljük, milyen közegben élnének szívesen, mit szeretnének, akkor ezek a "mentések" előjönnek és közben ötvöződnek az igényeikkel. Tehát a megbízóim hozzák ki belőlem azt az inspirációt, amely alapján megtervezem számukra az otthonukat.

  • Számos kihívással kell szembenézned a munkád során egyénileg és csapatszinten is, hiszen nemcsak a megbízóiddal, de szakemberekkel is együtt kell dolgoznod a projekteken. Nehéz?

Mindenkivel másképp kell megtalálni a hangot, hiszen mindenkinek mások az érdekeik, mások a preferenciák. Egy kicsit pszichológusnak is kell lennem néha, azonban ezek megoldható kihívások.

  • Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretném, ha a könyvem minél több emberhez eljutna, annak érdekében, hogy minél többen tudatos otthonteremtők legyenek. 


VIVRE - Villám Utalvány -25% Kód: VILLAM25 - REVEAL
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
VIVRE - Villám Utalvány -25% Kód: VILLAM25 - REVEAL
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Homemode.hu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Homemode.hu