Kortárs képek fiatalos,  stílusos otthonokba 

2020.10.23

 Török Tünde a társalapítója a MyMuseum Galériának, amiről már sokan hallhattak, akik a kortárs digitális művészetben "otthon" vannak.

"Mutasd meg, mi tetszik, és megmondom ki vagy! Mindenki fogyaszt művészetet.." 

Török Tünde 2009-ben végzett eszétika szakon majd 2013-ban elvégezte a Sotheby's Insitute of Art 'Art and Finance in the Global Market' képzését. Több év magyar és nemzetközi galériás munka után három éve kezdett el vállalkozóként foglalkozni kortárs képzőművészettel, amikor Szendrő Veronikával megalapították a MyMuseum Galériát. Fontos céljuk, hogy tehetséges művészek képviseletével, izgalmas kiállításokkal és átgondolt művészeti programmal biztosítsák a magas minőséget és számos programmal és megfizethető árakkal közelebb hozzák a kortárs képzőművészetet a szép, egyedi és igényes iránt elkötelezett érdeklődőknek. Irodaterek, otthonok, művészeti gyűjtemények számára kínálnak műtárgyakat, egyedi ajánlatok készítését is vállalva.

  •  Mindig is rajongtál a kortárs képzőművészetért?

A képzőművészet iránti érdeklődésem kamaszkoromban kezdődött, de néhány évig aztán inkább a színházművészet érdekelt. Az egyetemen szépen lassan átkerült nálam a hangsúly, és a kortárs képzőművészet mellett tettem kötöttem ki. Látok amúgy hasonlóságot a színház és képzőművészet között, lineáris történetmeséléssel szemben gócpontokra és érzetekre épülnek, vizuális és erősen konceptuális művészetek.  

  • Mi volt a legnagyobb inspiráció számodra, ami segített létrehozni a MyMuseum Galériát?

Londoni tapasztalataim hatására döntöttem el, hogy szeretnék egyszer galériát nyitni, de a megvalósítás azért indult el, mert a későbbi társam, Szendrő Veronika megkeresett és elkezdtünk ötletelni egy lehetséges jövőbeli projektről. A digitális művészet, mint profil is ezeknek a egyeztetéseknek lett az eredménye.

  • Beszélgetve veled, érezni azt az odafigyelést, innovációt, tudást, értéket, amit a Galérián keresztül közvetítesz, nagyon inspirálóak a kiállításaitok. Mi volt a koncepció, Galéria kialakításánál?

Fontosnak tartottuk és tartjuk most is, hogy egyfajta műhelyként platformot teremtsünk kortárs képzőművészeknek, akik szívesen kísérleteznek digitális technikákkal. A művészek kiválasztásánál emellett minden esetben nagy szerepet játszott a műveik konceptuális, gondolati háttere. Kiváló fiatal magyar művészek munkáit áruljuk, és állítjuk ki kurátori koncepción alapuló kiállításainkon. A művek a technikahasználatból adódóan többpéldányosak, így lehetőségünk van egyedi, korlátozott példányszámú, de elérhető árú munkákat ajánlani azoknak, akik szeretik a művészetet, és igénylik annak jelenlétét az otthonukban.

  • Ha jól tudom létrehoztatok egy digitális keretet, amit kortárs művészek képeivel ajánlotok. Hogyan lehet ezt elképzelni, az otthonunkban, lakberendezés szempontjából?

A digitális keret egy ízléses fából készült, paszpartuval ellátott képkeret, amiben Full HD, IPS kijelzők vannak, és wifin kommunikál a honlapunkkal. Ennek köszönhetően a MyMuseum oldalon található fiókjából a vásárló egy kattintással dönthet arról, hogy mit szeretne látni a falon. Az installálás egyszerű, egyetlen alkalommal kell beállítani a wifi jelszót egy távirányító segítségével, a kommunikáció onnantól él, és egy kábellel kell az áramellátást biztosítani. A működéshez nincsen szükség állandó wifi kapcsolatra, csak a 'rátöltés' folyamat alatt elengedhetetlen az internetkapcsolat

  • Honnan nyered az inspirációt mikor egy művésszel/ kortárs alkotóval, csapattal a következő szezonra a MyMuseum termékskáláját alakítjátok ki?

A MyMuseum egy kortárs képzőművészeti galéria, ami egy alaposan kidolgozott művészeti program szerint működik. Ezért elsősorban kiállításokban gondolkodunk, annak ellenére, hogy természetesen minden műalkotás eladó, tehát ilyen módon termék. A művészet azonban egy speciális terület, az alkotások elkészülését nem a piac, hanem a világ történései, a művészeket megihlető jelenségek irányítják. A kiállítások megszervezésekor legtöbb esetben a művészeink ill. vendégművészek művei közötti kapcsolatrendszer, a köztük egy kiállításon létrejövő dialógus lebeg a szemem előtt, miközben természetesen arra is figyelünk, hogy a művészeink egyenlően, rendszeresen kapjanak bemutatkozási lehetőséget. Fontos a galéria gyűjteményében, hogy több stílus megtalálható, ami összeköti a műveket az a digitális technika használatának innovatív módja. Aki izgalmasnak találja ezt a kiindulópontot talál printeket, fotókat, grafikákat, videókat, narratívabb, absztraktabb munkákat, többpéldányos 30 000Ft körül alkotásokat, de egy példányos installációkat is. Igyekszünk egy tág skáláját nyújtani annak, amit a digitális művészet terén ma izgalmasnak tartunk.

  • Rengeteg helyen találkozhattunk a csapattal, művészeti eseményeken és sajtó megjelenésekben. Hogyan értétek el az ügyfelek bizalmát?

Művészeink tehetséges, sikeres művészek és alkotásaik magas minőséget képviselnek, aminek szakmai elismerését kiállítások, művészeti események és sajtómegjelenések adják. Az általunk képviselt alkotók rendszeresen állítanak ki Magyarországon és külföldön, itthon például a Mai Manó Házban, a Capa Központban. Emellett a galéria is rendszeresen részt vesz neves képzőművészeti eseményeken minden évben az Art Market Budapest vásáron (idén is lehet velünk találkozni a G110-es standon), két éve a Tavaszi Fesztiválon, idén a CAFe Budapest programján belül, tavaly a barcelonai LOOP videóművészeti vásáron, korábban a MIA művészeti vásáron Milánóban. Fontos helyeken jelennek meg cikkek a tevékenységünkről pl. a Világgazdaságban, a Fotóművészetben, a Kreatív Online vagy a korábbi Index hasábjain. 

  • Melyik a személyes kedvenced az aktuális képek közül?

Nehéz erre választ adni, minden munkához sok élmény, érzelem köt. Aktuálisan nagyon izgalmasnak tartom Murányi Kristóf 'Tengo' c. munkáját, mely talán a legeslegújabb a galéria művészeinek alkotásai közül. 

  • Magyarországon nevelkedtél? De külföldön is sokáig dolgoztál. Mit hoztál innen- onnan, mire tanított?

Igen, itthon jártam egyetemre is, igazából egyetem után kerültem az Egyesült Királyságba, ahol egyhuzamban mindössze egy évet éltem, de azóta is rendszeresen töltök ott két-három hónapot évente. A Londonra és az ottani képzőművészeti életre jellemző nyitottságot, sokféleséget és vállalkozó szellemű ill. demokratikus gondolkodásmódot nagyon vonzónak tartom és igyekszem megőrizni magamban. Eközben nagyon nagyra tartom a magyar képzőművészet hagyományait és a kortárs művészeti élet szellemiségét.

  • Végezetül, mik a terveid a közeljövőben?

A covid időszak után sok eseményt szeretnék szervezni. Eddig is sokat dolgoztunk együtt a lakberendezés és a design területén alkotó emberekkel, közösségekkel (például a nestconcept csapattal, akiknek az enteriőrjeit a lenti lépek között is láthatjátok) ill. rendszeresen veszünk részt vagy hozunk létre a galériában programokat többféle művészeti ág bevonásával (pl. zenei, táncos, verses produkció a kiállításhoz kapcsolódóan), és ezeket nagyon fontosnak tartom. Tárlatvezetéseket is szervezünk, hogy közelebb kerüljünk a szépet szerető emberekhez. Téli esték címmel október 30-án kezdődik hat alkalmas programunk a galéria gyűjteményét bemutató kiállításunkon. A tárlatvezetések kis csoportok számára engednek bepillantást a digitális művészet világába, lehetőséget nyújtanak művészekkel való találkozásra, és alkalmat adnak, hogy a látogatók hozzájuk illő műtárgyat választhassanak az otthonukba.