Interjú Zámbó Gergely, polcom-polcom lebegő éjjeliszekrények

2021.02.01

Először a külföldi piacot vették célba, majd a hazai vonalon is elindultak.

Egyedi brandként, a polcom-polcom néven forgalmazott természetes anyagokkal, élhetőbb otthont, fenntartható jövőt teremtenek mindenki otthonába, 

a lebegő éjjeliszekrényekkel.

Zámbó Gergely

a polcom-polcomnál egyesíti mindazt, amivel eddig foglalkozott, 

legyen az értékesítés, marketing, terméktervezés, design  

  • Mi volt a legnagyobb inspiráció számodra, ami segített létrehozni a polcom-polcom életérzést először külföldön, majd hazai vonalon?

A legnagyobb inspiráció valahogy belülről jött - hogy mit szeretek, és mi foglalkoztat. Így alakult át egy hobbi egy igazi vállalkozássá. Szerettem barkácsolni, szerettem a faanyagot és nem okozott problémát az angol nyelvű kapcsolattartás. Így kezdődött a történet, online, még 2017-ben. Először én magam készítettem a kis fiókos fali szekrényeket, majd amikor már láttam, hogy működőképes az elgondolás, ráálltam kizárólag a tervezésre és megtaláltam az asztalos csapatot akikkel a mai napig együtt dolgozunk és nem is tudnám másokkal elképzelni a közös munkát. Jelenleg a bútortervezés, ügyfél kapcsolattartás és marketing a legfőbb feladataim.

  • Ha jól tudom, csapatban dolgozol. Mesélnél erről?

Korábbi munkahelyeimen többször dolgoztam csapatban, de a polcom-polcomnál más a helyzet: itt én viszem a vállalkozást, és az asztalosok dolgoznak csak csapatban. Egyszer egyébként én is szeretném profi szintre vinni a famegmunkálást és részt venni a gyártásban is. Jelenleg másra koncentrálok, de mindig ott lebeg, hosszú távú tervként. 

  • Folyamatosan keresed az újabb kihívásokat. Trendben tapasztalsz változást a külföldi igények és a hazai elvárások között?

Külföldön igazán trendiek a lebegő bútorok, és egyre inkább azok. Az alábbi kép például a Google Trends statisztikája a "floating nightstand" keresések gyakoriságáról az USA-ban - szemmel látható, hogy milyen felkapottá kezd válni, és ezt mi is érezzük:

Itthon viszont még teljesen más a helyzet - nagyon minimális még a kereslet, de ez leginkább azért van, mert az emberek nem ismerik még ezt a bútorfajtát. A polcom-polcom részben azt hivatott elérni, hogy ez megváltozzon és végre megismerjék itthon is széles rétegben a lebegő bútorok fantasztikus előnyeit.

  • Milyen innováció van a 2021-es kollekcióban?

Egy prémium terméket tervezünk bevezetni. Bár az összes termékünk prémiumnak mondható, ez a modell még egy szinttel feljebb lép: magasfényű festés, professzionális fióksínek és high-end design jellemzi majd, de még tervezés alatt áll. Egyelőre többet nem árulhatok el 😊

  • Milyen enteriőrbe tervezték be eddig a lebegő polcokat? Volt valamilyen extrém helyszín?

Nagyrészt hálószobákba, de akad szép számmal nappali, konyha, előszoba és fürdőszoba is, ugyanis a lebegő bútorokat helytakarékos tulajdonsága miatt előszeretettel használják akár kis terekben is.

Volt számos egyedi igény is, amihez személyre szabott kialakítást kellett tervezni. Például az egyik német vevőnk vezeték nélküli telefontöltőt épített be az éjjeliszekrénybe, és ennek helyét és a vezeték csatornát nekünk kellett kialakítani. Többen a konnektort és a kábeleket (pl. telefon töltő) kívánták elrejteni a bútor mögött, erre is sokféle megoldást kitaláltunk már.

Ha "extrém" helyszínt kell említenem, akkor büszkén mondhatom, hogy egy new york-i 3 emeletes luxus fodrászatban, a Hair Throne szalonban is használják a bútorainkat! (a szemfülesek észre is vehetik a minimalista fiókos polcainkat a https://www.hairthronesalon.com/project-gallery oldalon)

  • Honnan nyeritek, az inspirációt mikor egy szín vagy termékskálát alakítotok ki?

A színt 100%-ban a vevőre bízzuk. A "katalógusba" általában fehér színű modelleket tervezünk, ritkán hozunk csak be egyedi színeket, mivel mindegyik enteriőr más és más, így nem tudni előre, mihez kell majd illeszkedni. Viszont bármilyen színt rendelhet a vevő a RAL és NCS skálákról - így több ezer színre lehetőség van, de olyan is volt már, hogy a vevő kifejezetten egy bizonyos Benjamin Moore színre festett falhoz szerette volna illeszteni az éjjeliszekrényeket, így mi külön beszereztük ugyanazt a színt.

A termékskálák abszolút organikusan fejlődnek - figyelembe véve az aktuális vevői igényeket, visszajelzéseket, a saját új ötleteket és hogy éppen mi lelkesít minket. Fontosnak tartom, hogy ez ne is legyen mindig túlságosan tudatos. Lehet, hogy holnap megismerek valami újat, látok valamit, ami egy egészen új design-t indít be. Szeretném, hogy megmaradjon ez a fajta lazaság, és legyen ilyesmire lehetőség a későbbiekben is. Sokszor ezek az impulzus ötletek lesznek a legjobbak, érdemes hallgatni rájuk.

  • Melyik a személyes kedvenced az aktuális egyedi termék kínálatból?

Design szempontból szerintem a legmagasabb szinten a "kerek" elnevezésű modell áll, míg kollégámnak a természetes szélű "live edge" fa fiókos modell a kedvence.

Ezeket a modelleket egyébként a MDDÜ / Magyar Divat & Design Ügynökség is elismerte és beválogatta a saját webshopjába, ami igazán nagy megtiszteltetés.

  • Végezetül, mik a terved / terveitek a közeljövőben?

Terjeszteni a márkát és eljutni minél több emberhez! Szeretnénk, ha szélesebb körben is elterjednének ezek az újító bútorok, és egyre több magyarországi hálószoba díszelegne a polcom-polcom termékekkel. Ez a fő cél most, és ezért is köszönöm szépen az interjú lehetőségét!


Kérd egyedi ajánlatodat a polcom-polcom termékeire, használd a 2021LAKBERENDEZÉS kódot: 

Még szeretnél többet megtudni, a népszerű éjjeliszekrényekről? 

Rendelésnél használd a 2021LAKBERENDEZÉS kódot.