Napelem - Bomba hír: marad a szaldó!

2021.07.08

A napelemes rendszerek ilyen dinamikus ütemű elterjedésében igen jelentős szerepe volt (van?) a szaldó elszámolásnak. A kedvező elszámolási módnak köszönhetően mára több, mint 72 000 magyar háztartás rendelkezik napelemes rendszerrel, amit kiegészítenek még azok a vállalati rendszerek, amelyekkel együtt összesen 88 112 db háztartási méretű kiserőmű (HMKE) működött már a 2020-as év végén. Ez a szám viszont jelentősen megnövekedhetett az elmúlt félévben, mivel a "bruttó-para" újabb lendületet adott a telepítéseknek. Most pedig itt vagyunk 2021. július elsején, elméletben mától csak bruttó elszámolás érvényesíthető a támogatással megvalósuló napelemes rendszereknél, de ez vajon a gyakorlatban is így van? Nem igazán...

MOST AKKOR VÉGE A SZALDÓNAK? NEM!

Az első sokkot a piacon az okozta, hogy bejelentésre került, hogy 2024-től megszűnik a szaldó elszámolás. A kialakult pánikot némiképp oldotta az a pontosítás, hogy 2023. december 31-et követően csak annak lehetősége szűnik meg, hogy a termelő-fogyasztó a szaldó elszámolási módot válassza a szolgáltatóval való szerződéskötés során. Vagyis aki a meghatározott határidőig kialakított napelemes rendszerét, azt üzembe is helyezte, az továbbra is szaldóban maradhat.

Aztán érkezett az újabb sokkoló hír: azok a lakosok és vállalkozások, akik valamilyen állami vagy uniós támogatást vesznek igénybe a napelemes rendszerük kivitelezéséhez 2021. július 1-től csak bruttó elszámolásban köthetnek szerződést. Ez és az Otthonfelújítási Támogatás (OFT) indította meg idén azt a rohamot, ami miatt hihetetlen terhelés került a napelemes cégek és a szolgáltatók vállára. Mindenki élni szeretett volna a kedvezőbb szaldó elszámolással, ugyanakkor érvényesíteni is szerette volna az OFT által az 50%-os visszatérítést is. Mindezt azok tudták megvalósítani, akiknek 2021. június 30-ig elkészült a beruházása, és a szolgáltató üzembe is helyezte a napelem rendszert.

Aztán elérkeztünk a megszabott határnapig és a kormány az utolsó pillanatokban közölte a hírt:
MÉGSEM LESZ JÚLIUS 1-GYEL BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS! A tegnapi (2021.06.30.) Közlönyben megjelent ugyanis a 377/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet, amely a mai nappal lépett hatályba, és az otthonfelújítási hitel bevezetése érdekében egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet és a családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet egyes rendelkezéseinek hatályba nem lépéséről szól. Vagyis arról, hogy az említett másik két módosításban foglalt bruttó elszámolás mégsem kerül érvényesítésre 2021. július 1-től.
A bruttó elszámolással kapcsolatban mi már korábban kifejtettük véleményünket, melyeket az alábbi hivatkozásokra kattintva olvashat/hallgathat meg:

- Véleménycikk: Ezért Nem Lehet a Bruttó Elszámolást Bevezetni (2021.03.16.)

- Videó: XI. Szolár Konferencia - Miért nehéz bevezetni a bruttó elszámolást? (2021.04.14.)

MOST AKKOR LESZ BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS VAGY SEM?

A válasz az, hogy IGEN, valamikor biztosan bevezetésre kerül, de biztos, hogy nem 2021. július 1-ei dátummal! Az energiaszolgáltatók és kereskedők csakúgy, mint a lakosság nem látják még tisztán, hogy mi is lesz a bruttó elszámolás sorsa, így a termelő-fogyasztókkal a továbbiakban is opcionálisan választható szaldó elszámolással tudnak szerződni. De a lényeg, hogy MARAD A SZALDÓ!!!

Informális piaci hírek alapján úgy értesültünk, hogy a szolgáltatók 2021. szeptember hónapra elkészülnek a bruttó elszámolás alapját képező valamilyen tarifális, ha nem is tervezett 15 perces elszámolással. Készüljünk fel tehát időben, mert a szabályozás alakulása, hirtelen váltásai nem feltétlenül kiszámíthatók.

Így azt javasoljuk mindazoknak, akik eddig a bruttótól tartva nem vágtak bele a napelem rendszer telepítésébe, hogy éljenek az Otthonfelújítási Támogatással, és használják ki a még a kedvező helyzetet, amíg még nem kötelezhetők a bruttó szerződés megkötésére.

Mi az EU-Solarnál folyamatosan követjük a Közlönyt és a Kormányzati kommunikációs felületeket, így azonnal tájékoztatni fogjuk olvasóinkat a változtatásokról!

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

cikk forrása: eu-solar.hu/blog