Rendszerezés - hogyan csináljuk jól?

2020.08.28

Készítsünk listát! Tervezzük meg! Valósítsuk meg!


A rendezett otthon titka a jó szervezés. Minden ezen múlik! A jó szervezés azt jelenti, hogy mindennek meg van a maga helye, és ideje. A rendszerezésnek is. De először az alapokat kell jól letenni. Mintha új lakásba költöznénk: a lakberendező elvégezte a dolgát, most rajtunk a sor! Tervezzük meg, minek hol lesz a helye. Nézzük át a dolgaidat, rendszerezzük őket, vásároljuk meg a szükséges tárolókat, és pakoljunk el. Ez nem egyszerű feladat, főként akkor, ha már rég berendezkedtünk. Ilyenkor elölről kell kezdeni mindent a tökéletes eredmény elérése érdekében!

A rendezett otthon titka a folyamatos munka. Sajnos maguktól nem kerülnek a helyükre a dolgok, ez a legfontosabb dolog, amit meg kell értenünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk az otthoni rendrakásban. Amikor megcsináltuk a tökéletes rendet, nagyon büszkék lehetünk magunkra, mert ez nagyon nagy munka. De sajnos ilyenkor sincs itt a pihenés ideje. Mindent a helyén kell tartani, ott, ahová a rendrakáskor tettük. Ehhez az kell, hogy mindig mindent visszategyünk a helyére amilyen hamar csak lehet. Ezt sokszor nehéz megvalósítani. Viszont, hogy ne halmozódjanak a dolgok, jobb minél előbb rendet csinálni, amint van egy kis idő. Minél kevesebb dolgot kell elpakolni, annál egyszerűbb.

Erre egy nagyon jó megoldás: listát kell írni az elvégzendő teendőkről. Ha valami az eszünkbe jut, amit meg szeretnénk csinálni, de épp nincs idő rá, gyorsan felírjuk, így nem marad el. Amint van egy kis időnk, igyekezzünk mindig megcsinálni valamit a listáról. Nem tudom, ki hogy van vele, de az én listám még sosem volt üres.

  • kíváncsi vagy arra, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan rendszerezni a dolgaid, rendet csinálni, és hosszú távon fenntartani